Participatieverklaringstraject Alphen aan den Rijn

Gemeente(n):Gemeente Alphen aan den Rijn (>100.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2016
Onderwerpen:Gezondheid en zorg
Type(s):Overig type, Plan van aanpak

 

De Gemeente Alphen aan den Rijn biedt elke nieuwe vergunninghouder die in de gemeente komt wonen een participatieverklaringstraject (PVT) aan, als onderdeel van het  inburgeringsexamen en het verzorgen van maatschappelijke begeleiding. Gemeenten hebben de ruimte om deze twee wettelijk taken naar eigen inzicht en behoeften in te vullen. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft ervoor gekozen de maatschappelijke integratie en participatie van statushouders uit te laten voeren door een samenwerking van drie maatschappelijke partners. Deze keuze is opgenomen in het Actieplan Spoedzoekers 2016-2019.

  

Beschrijving

Dit traject is een verplicht onderdeel van de integratie en participatie van nieuwkomers. In het traject maken nieuwkomers op verschillende manieren kennis met vier kernwaarden van de Nederlandse samenleving: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Deze waarden worden gekoppeld aan praktische thema's zoals budgetteren, digitale vaardigheden, gezonde voeding, seksualiteit en verenigingsleven.De nieuwkomers zullen op  verschillende locaties in de gemeente kennismaken met allerlei activiteiten en kennis opdoen. Het traject duurt ongeveer een half jaar.

 

Het PVT bestaat uit 5 onderdelen die elke vergunninghouder verplicht volgt en afgerond met het tekenen van de Participatieverklaring. Ook een vertegenwoordiger van de gemeente (bestuurder) tekent de verklaring om de wederkerigheid van de integratie in de Alphense samenleving te benadrukken. Voor de uitvoering van het participatietraject is de gemeente in overleg met de vaste partners in het sociale domein, te weten Tom in de buurt (Talent, Ondersteuning & Meedoen), BOOST en Alphen Beweegt.
In Alphen aan den Rijn is het participatieverklaringstraject is dé plek voor verbinding tussen lokale partners en statushouders mee te nemen in het thema gezonde leefstijl.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !