Herindeling Hoeksche Waard 2019

Samenvoeging van de Gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen

 

Gemeente(n):Gemeente Binnenmaas (15.001 - 50.000 inwoners), Gemeente Cromstrijen (< 15.000 inwoners), Gemeente Korendijk (< 15.000 inwoners), Gemeente Oud-Beijerland (15.001 - 50.000 inwoners), Gemeente Strijen (< 15.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2019
Onderwerpen:Herindeling
Type(s):Overig type, Website

 

De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben geadviseerd dat de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard op bestuurlijk niveau moeten fuseren. De regering, de Tweede en Eerste Kamer zijn het daarmee eens. Ze vinden dat het de vijf gemeenten nu niet altijd lukt om belangrijke zaken optimaal te kunnen regelen. Dat komt ook omdat gemeenten steeds meer ingewikkelde taken krijgen, zoals bijvoorbeeld het organiseren van zorgtaken. De nieuwe gemeente Hoeksche Waard bestaat straks uit 85.000 inwoners.

 

Het herindelingsadvies is tot stand gekomen na een discussie van meer dan 10 jaar over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard. In het advies wordt achtereenvolgens ingegaan op de karakteristiek van het gebied, de opgaven, de bestuurlijke voorgeschiedenis, de oplossingsrichtingen, het beleidskader, de bevindingen en analyse, het herindelingsadvies en tot slot de vervolgprocedure.


 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !