Whole scale change in het sociaal domein

Organisatie:Vereniging Projectmanagement Nederlandse Gemeenten
Jaar van uitgave:2015
Onderwerpen:Burgerparticipatie - beleid, Samenwerking - decentralisaties, Werkprocessen gemeente
Type(s):Presentatie
Waardering:waardering (1 waardering)

 

Op 12 februari 2015 organiseerde de VPNG een bijeenkomst over Whole Scale Change en de manier waarop het van grote waarde kan zijn voor managers die te maken hebben met complexe vraagstukken in het sociaal domein.  Daar waar voorheen de overheid de ultieme maatschappelijke probleemoplosser was, doen zich tegenwoordig steeds complexere vraagstukken voor waar de overheid gewoonweg niet hét antwoord op heeft, maar ook niet het enige antwoord op moet willen hebben. Bij vraagstukken zijn namelijk verschillende partijen betrokken, die allemaal een eigen perceptie van en een belang bij het probleem hebben. Door het bij elkaar brengen van de partijen, kan gezocht worden naar de common grounds. Op basis hiervan is er een gemeenschappelijk vertrekpunt, met als gevolg een gedragen beleid en alle partijen voelen eigenaarschap van het probleem.

 

Duidelijke kaders waar binnen de participatie mogelijk is zijn belangrijk. Toekomstgerichte en richtinggevende vragen zijn hierbij van groot belang.  Eenmaal opgesteld, dienen de kaders duidelijk gecommuniceerd te worden om hoge verwachtingen niet te laten verworden tot teleurstellingen. Het is voor een manager van het grootste belang dat het politiek-ambtelijke apparaat (het college, de Raad), gedurende het hele traject bij het proces wordt betrokken.


 

 

Beschrijving

In onderstaande handout van de bijeenkomst staat een verslag van de presentatie en interviews die Rob de Wilde (specialist op het gebied van Large Scale Interventions) en Willem Oosting (programma- en interim manager voor verschillende organisaties) gaven over Whole Scale Change en de manier waarop het van grote waarde kan zijn voor managers die te maken hebben met complexe vraagstukken in het sociaal domein.  Daarnaast ook het verslag van een interview met Kim Speekhout, programmamanager bij de gemeente Hoogeveen en een aantal interessante artikelen op het gebied van participatief veranderen.

 

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !