Opgeruimd Breda

Doe-het-zelven in de openbare ruimte

 

Gemeente(n):Gemeente Breda (>100.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2016
Onderwerpen:Burgerparticipatie - leefbaarheid, Burgerparticipatie - overig
Type(s):Evaluatie, Projectbeschrijving
Waardering:waardering (1 waardering)

 

Wat maakt burgerparticipatie geslaagd? In Breda hebben ze er een duidelijk beeld van. Via het programma 'Opgeruimd Breda' gaan inwoners zelf aan de slag met de openbare ruimte. Het programma staat voor zelfbeheer en participatie van inwoners. Inwoners kunnen hun wijk aantrekkelijker maken door de handen uit de mouwen te steken. En dat kan zo breed zijn als het onderhouden van een grasveld tot het opknappen van een speelplek.

 

Inwoners maken afspraken met de gemeente over het onderhoud en ondertekenen vervolgens een 'wijkdeal': een beknopt akkoord waarin de afspraken staan vermeld. De inwoner is vervolgens vrij om het stuk openbare ruimte naar wens te onderhouden. En ontvangt daarvoor van de gemeente een tegenprestatie. Dit kan geld zijn, maar ook de de benodigde materialen zoals potgrond of een schoffel.

 

In de samenwerking met inwoners bedacht de gemeente de 'wijkdeal': het contract waarin de onderlinge afspraken duidelijk vermeld staan.De interne organisatie is erop gericht om initiatieven van inwoners zo snel en efficiënt mogelijk uit te kunnen voeren. "De groenploeg wordt actief bij de initiatieven betrokken. Ze geeft tips aan de inwoners hoe het groen beter onderhouden kan worden.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !