Proces toekomstvisie Wierden

Gemeente(n):Gemeente Wierden (15.001 - 50.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2016
Onderwerpen:Burgerparticipatie - toekomstvisies
Type(s):Website
Waardering:waardering (1 waardering)

 

Via het project  "Het verhaal van ons" wil de gemeente Wierden in drie fasen komen tot een nieuwe toekomstvisie. Door middel van een speciale website en inwonersbijeenkomsten kan iedereen die in de gemeente Wierden woont of werkt zijn of haar bijdrage geven.

 

  • Fase 1: Jouw verhaal: inwoners kunnen persoonlijke verhalen delen via website of papier.  Door de verhalen worden de persoonlijke waarden en voorkeuren van mensen duidelijk. Tijdens de inwonersbijeenkomsten worden de persoonlijke waarden en voorkeuren vertaald naar de thema's van de toekomstvisie.
  • Fase 2: Ons verhaal: De uitkomsten van de eerste fase zijn input voor het beschrijven van de thema's (sport, voorzieningen, zorg, wonen, werken, enz). Op de website kunnen inwoners laten weten of ze het eens zijn met de beschrijving van deze thema's. Tijdens een bijeenkomst worden de thema's vertaald naar hoofdlijnen die belangrijk zijn voor de toekomstvisie en wordt gezamenlijk bepaald welke acties daar bijhoren.
  • Fase 3: Het verhaal van de toekomst: In de derde fase koppelt de gemeente alle resultaten van de vorige twee fasen terug. Met behulp van trends en ontwikkelingen worden de verhalen vertaald naar toekomstscenario's. Inwoners kunnen aangeven wat het meest gewenste toekomstscenario is. Uiteindelijk dit vertaald naar een toekomstvisie. Ook hier kan weer op gereageerd worden. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in september 2016 een besluit.

 

Beschrijving

'Het verhaal van ons' is gebaseerd op Design Thinking. Dit is een methode waarbij mensen niet gevraagd wordt naar hun huidige behoefte, maar welke waarden ze belangrijk vinden. Door mensen bij herhaling in een dialoog te betrekken, bouwen ze samen aan een oplossing. De ervaring leert dat deze methode meer 'out-of-the-box'-oplossingen oplevert voor complexe onderwerpen. Het zorgt voor een groter draagvlak voor de uiteindelijk gekozen plannen.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !