Gedereguleerde APV

Gemeente(n):Gemeente Hollands Kroon (15.001 - 50.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2015
Onderwerpen:Algemene plaatselijke verordening (APV), Vermindering regeldruk
Type(s):Persbericht / Nieuwsbericht, Raadsstuk, Verordening
Waardering:waardering (5 waarderingen)

 

De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft  70% van de regels in de algemene plaatselijke verordening (Apv) geschrapt. De Apv bestaat nu uit 39 regels, ten opzichte van de eerdere 132. Het college van burgemeester en wethouders deed eind 2014 op basis van door de raad geformuleerde randvoorwaarden in het kader van deregulering het voorstel dat leidde tot een afname van 80% van de regels.

 

Uitgangspunt is steeds geweest ruimte geven aan de samenleving, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Het bespreekbaar maken van overlast of ergernis werkt overtuigender dan alles vastleggen in regels. Een aantal van de eerder geschrapte regels zijn behouden. Zo blijft o.a. het verbod om de hond los te laten lopen, een camper langer dan twee weken voor het huis te laten staan of een beeldbepalende boom te kappen van kracht. Wildkamperen, plakken/kladden en het meenemen van winkelwagens blijven geschrapt. De nieuwe Apv zal gedurende twee jaar actief worden gemonitord, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

 

Beschrijving

Meerdere gemeenten zijn bezig om regels in hun Apv te verminderen. Hollands Kroon is de eerste gemeente die dit op deze schaal doet.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !