Jonge ambtenarenbijeenkomst EUREGIO

Organisatie:Kreis Borken (Duitsland) en Regio Achterhoek
Jaar van uitgave:2014
Onderwerpen:Grensoverschrijdende samenwerking, Werkprocessen gemeente
Type(s):Persbericht / Nieuwsbericht, Projectbeschrijving , Website
Contact: Lisa-Marie Möllmann, afdeling ontwikkeling en overheid EUREGIO
E-mail: L.moellmann@euregio.de

 

Op 18 juni 2014 werd er in het EUREGIO-kantoor (Gronau) voor het eerst een Jonge Ambtenarendag georganiseerd. Door middel van speeddaten, presentaties, workshops en een recreatief programma konden jonge ambtenaren aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens kennismaken met elkaar, meer inzicht verwerven in het belang van grensoverschrijdende samenwerking en de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse ambtelijk apparaat en de ambtelijke functies, maar ook het bestuur.

 

Bij dit project stond ook vooral de achtergrond van de ambtenaren centraal: de opleiding, rechten, plichten, politieke verhoudingen, ontwikkelingen in het openbaar bestuur. Ook kwam het werk en de rol van de EUREGIO aan bod. Het recreatieve programma bestond uit een bezoek aan het Rock'n'popmuseum in Gronau, een barbecue en de WK-wedstrijd Nederland-Australië. De lange termijn doelstelling was om drempels weg te nemen voor grensoverschrijdende samenwerking. De verbinding wordt makkelijker door de kennismaking en het persoonlijke contact, maar ook het beslechten van de taalbarrière.

 

Beschrijving

Gebied EUREGIO: Gronau-Enschede

 

Gemeenten: Kreis Borken (Duitsland) en Regio Achterhoek: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

 

Partners/organisatie: Deze dag werd georganiseerd door de Euregio in samenwerking met het bestuur van Jonge Ambtenaren Achterhoek (JAA!) en vertegenwoordigers van de trainees voor hogere functies bij de Kreis Borken.

 

Budget: De kosten waren €1500. De helft van de kosten werden uit het Mozer-programma betaald (€750) en de andere helft was een bijdrage van de deelnemers. 

Looptijd: De Jonge Ambtenarendag was een pilotproject, het was de eerste keer dat er een uitwisselingsdag werd aangeboden. Er is de wens dit voort te zetten: de projectpartners zijn in juli bij elkaar gekomen om de uitwisselingsdag te evalueren en hebben toen ook afgesproken dat er in 2015 een vervolg komt, zodat het een duurzame investering voor de toekomst van de regio wordt.

  

Bekijk voor meer informatie over de succesfactoren, valkuilen, aandachtspunten en aanbevelingen de volledige projectbeschrijving (pdf-bestand).

 

 

 

:

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !