mEdemaken : samen kijken hoe het anders kan

Gemeente(n):Gemeente Ede (>100.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2015
Onderwerpen:Burgerparticipatie - bezuinigen, Innovatief bezuinigen, Participatief begroten
Type(s):Projectbeschrijving , Video/film

 

Samen met de samenleving kijken hoe het anders kan. Kun je, door de taken anders te verdelen, resultaten op een goedkopere manier realiseren? Met die vraag ging het project mEdemaken aan de slag. Unaniem koos de gemeenteraad voor deze ongewone aanpak: op bepaalde thema's kijken hoe je anders te werk kunt gaan. 
 

Het project mEdemaken startte in het najaar van 2014 met als inzet: ideeën ophalen uit de samenleving, waarbij er gekeken werd naar de rolneming van overheid en samenleving, met uiteindelijk doel te komen tot 5 miljoen aan bezuinigingen. De gemeenteraad had voorafgaand aan het proces besloten op welke thema's de meeste resultaten verwacht konden worden. Dat waren: beheer openbare ruimte, cultuur, sportaccommodaties, buurthuizen & activiteiten en leerlingenvervoer.

 

Per thema zijn inwoners en instanties uitgenodigd om mee te praten. Er vonden per thema ten minste drie bijeenkomsten plaats. De resultaten van die bijeenkomsten zijn door de gemeente getoetst op financiële en maatschappelijke haalbaarheid. Uiteindelijk hebben de themagroepen de ideeën omgevormd tot voor de gemeenteraad. Na de besluitvorming in juli 2015 wordt gestart met de uitvoering van de verschillende voorstellen.

 

Wat dit proces opleverde is naast verrassende voorstellen voor de bezuinigingen een eerste verkenning op een nieuwe rolverdeling tussen samenleving en gemeente. Meest vergaand zijn de twee pilots waarbij bewoners het beheer van de openbare ruimte zelf gaan organiseren. Er ontstonden ook tal van verbindingen tussen belanghebbenden die voorheen geen contact met elkaar hadden, maar elkaar in de themagroepen tegenkwamen. 

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !