Ondergronds afval verwerken op zonne-energie

Gemeente(n):Gemeente Utrecht (>100.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2013
Onderwerpen:Innovatief bezuinigen
Type(s):Overig type, Persbericht / Nieuwsbericht
Waardering:waardering (2 waarderingen)

 

De gemeente Utrecht heeft ondergrondse perscontainers ontwikkeld die werken op zonne-energie.  Het afval wordt met behulp van de zonnemodule samengeperst waardoor één ondergrondse perscontainer op zonne-energie drie gewone ondergrondse containers vervangt. De module helpt gemeenten duurzamer en efficiënter te werken. Bijvoorbeeld bij de situatie na afschaffing van het statiegeld waarbij er straks veel kunststof door gemeenten verwerkt moeten worden. 
         

 

Beschrijving

 

De komende zeven jaar wordt in alle wijken in Utrecht zoveel mogelijk overgestapt van huis aan huis inzameling naar ondergronds inzamelen van huishoudelijk afval, waarbij de afvalcontainers op zonne-energie werken. Deze vorm van inzameling zorgt voor minder zwerfafval en bovendien kunnen bewoners alle dagen van de week hun afval kwijt. Bij de plaatsing van ondergrondse containers in een bepaald gebied worden ook meteen de ondergrondse voorzieningen van de andere afvalstromen verbeterd, bijvoorbeeld die van kunstof en papier.  


Het doel van het project was het onwikkelen van een module op zonne-energie die op elke bestaande en nieuwe ondergrondse en bovengrondse containers ingebouwd kan worden en die geschikt is voor plastic verpakkingen, restafval, papier en karton. Andere eisen waren: geen CO2 uitstoot, hufterproof, webbased communicatie, tot gewicht container, persmodule en afvalfractie binnen de scoop van het inzamelvoertuig.  

 

 

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !