Jeugdbeschermingstafel West Brabant KR8-Kollektief

Organisatie:KR8-Kollektief
Jaar van uitgave:2015
Onderwerpen:Jeugdbescherming en jeugdreclassering
Type(s):Evaluatie, Persbericht / Nieuwsbericht
Waardering:waardering (2 waarderingen)

 

Het KR8-kollektief is het opschalingsoverleg in de regio West-Brabant waar multidisciplinaire besluit-vorming plaatsvindt over het indienen van een VTO.

De KR8-interventie heeft er toe geleid dat binnen een periode van een kwartaal in tien gevallen (vijf per regio) het drang-traject kon worden voortgezet en een Raadsonderzoek dus niet heeft plaatsgevonden. Dit leidt tot kostenbesparing, continuïteit in de hulp en ondersteuning, en een positieve ervaring bij ouders, jeugdigen en betrokken professionals. Ook is er  meerwaarde in het feit dat ouders meegenomen worden in het besluit om wel naar de Raad te gaan. Ze zijn meegenomen in de overweging en het besluit en snappen dus ook precies waarom, en wat er gaat gebeuren.

 

Het KR8-kollektief is een initiatief van gemeenten en ketenpartners in de regio West-Brabant1, gericht op het op casusniveau beantwoorden van de vraag of maatregelhulp ('dwang') noodzakelijk is, of dat hulp in een vrijwillig kader ('drang') mogelijk is en blijft. Om meerdere redenen is het wenselijk dat ouders hulp en ondersteuning op vrijwillige basis accepteren: een raadsonderzoek is belastend voor ouders en jeugdigen, werkt mogelijk vertragend (een raadsonderzoek is geen hulpverlening), en leidt tot hogere kosten. Reden dus om het verzoek tot onderzoek (VTO) kritisch te bezien, de mogelijkheden van 'drang' te onderzoeken, maar ook: 'dwang' in te zetten waar dat vanuit het oogpunt van veiligheid noodzakelijk is.

 

 


 

 

Beschrijving

De 18 gemeenten die meedoen zijn: Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Breda, Alphen-Chaam, Baarle Nassau, Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Etten-Leur, Zundert

 

Op basis van het evaluatierapport worden de verdere (ontwikkel) stappen beschreven met de stuurgroep. Het rapport geeft een goede achtergrond van het KR8-Kollektief.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !