De Delftse Participatie Aanpak: voorbeeld Omgevingswet

Gemeente(n):Gemeente Delft (50.001 - 100.000)
Jaar van uitgave:2017
Onderwerpen:Omgevingsvisie, omgevingsplan, vergunning en programma
Type(s):Folder
Waardering:waardering (2 waarderingen)

 

Hoe willen Delftse inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrokken worden bij ontwikkelingen in hun buurt en stad? De gemeente Delft ging daarover met de hele stad in gesprek.

De Omgevingswet is een kans om participatie helemaal opnieuw vorm te geven. Vanaf het eerste begin mensen betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen leidt tot betere plannen omdat je allicht dingen hoort waar je zelf niet aan had gedacht. Aan projectleider en communicatieadviseur Natasha Viering zijn 5 vragen gesteld over hoe zij in gesprek zijn gegaan met de stad.


Resultaat
De verrassende uitkomst daarvan is de basis voor de nieuwe participatieaanpak. De input wordt nu verwerkt in de Delftse Participatie Aanpak, die uit drie onderdelen bestaat: een visie op participatie, een set spelregels en een reeks tips en tools voor mensen met een plan.

Ruim 80% van de Delftenaren wil meepraten over belangrijke ontwikkelingen in de wijk. 60% van hen is bereid om daar tijd en/of geld in te investeren. Vooral als het gaat om onderwerpen in directe leefomgeving zoals groen, parkeren of evenementen. Mensen blijken minder geïnteresseerd in meepraten over onderwerpen zoals water, financiën of veiligheid. Ze vinden: daar hebben we de overheid voor.

 

 

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !