Utrechts gezondheidsprofiel 2018

Gemeente(n):Gemeente Utrecht (>100.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2018
Onderwerpen:Gezondheidsbeleid
Type(s):Overig type
Waardering:waardering (2 waarderingen)

 

Met de Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU) brengt de gemeente Utrecht samen met vele partners voortdurend de gezondheid van Utrechters in beeld. Eén keer in de vier  jar wordt de balans opgemaakt in het Gezondheidsprofiel.Wat zijn opvallende ontwikkelingen, wat gaat goed en minder goed, en welke verschillen zijn er  tussen bvolkingsgroepen en welke wijken vragen extra aandacht.

 

De gemeente doet dit aan de hand van een groot aantal verschillende datasets en ook door het voeren van veel gesprekken in de stad om die data te duiden. Er wordt niet alleen gekeken naar indicatoren voor gezondheid, maar ook naar factoren die gezondheid beïnvloeden, zoals leefstijl, sociale omgeving, zorg, matschappelijke participatie en leefomgeving.

 

Dit Utrechts Gezondheidsprofiel laat een diversiteit aan gezondheidsopgaven zien. Het vraagt ook om reflectie: wat betekenen de ontwikkelingen en hoe kan de gemeente samen verder werken aan gezond stedelijk leven voor alle Utrechters? De monitor biedt  handvatten voor maatregelen in de komende tijd.

 

 

Beschrijving

Met name bij asielzoekers en statushouders komt uit duidingsgesprekken naar voren dat zij doorgaans meer en andere gezondheidsproblemen hebben dan andere Utrechters. Welke problemen zij hebben, hangt onder meer samen met de gezondheidszorg in het land van herkomst, de ziekten die daar voorkomen, de duur van de vlucht, meegemaakt geweld en het opleidingsniveau.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !