Kansrijk wonen

Gemeente(n):Gemeente Harderwijk (15.001 - 50.000 inwoners), Gemeente Nunspeet (15.001 - 50.000 inwoners), Gemeente Oldebroek (15.001 - 50.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2017
Onderwerpen:Wonen, begeleiding en zorg
Type(s):Handreiking, Persbericht / Nieuwsbericht

 

Stichting Kansrijk Wonen biedt jongeren die risico lopen te gaan zwerven of dreigen uit te vallen ondersteuning in de vorm van woonruimte, coaching en netwerkondersteuning. De huizen van Kansrijk Wonen zijn verdeeld over een aantal gemeenten op de Noord Veluwe (Harderwijk, Nunspeet en Wezep). Het zijn gewone huizen in gewone wijken.


Tijdens een feestelijke bijeenkomst presenteerde Kansrijk Wonen een handleiding van haar werkwijze. De handleiding geeft andere gemeenten de mogelijkheid om ideeën op te doen hoe je hulp aan kwetsbare jongeren op een nieuwe manier kunt organiseren. De handleiding is ontwikkeld door Stichting Kansrijk Wonen en Werkplaats Sociaal domein van het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken (hogeschool Viaa)

 

Beschrijving

Succesvolle aanpak
Wat deze stichting Kansrijk Wonen uniek in Nederland maakt, is dat het geen vorm van zorg is. Jongeren worden geen cliënt met een dossier en er wordt geen zorgindicatie aangevraagd.

 

  • Jongeren krijgen op een laagdrempelige wijze hulp: woonruimte met coaching. In een Kansrijk Wonen huis wonen drie jongeren en een hoofdbewoner.
  • Bij aanmelding beantwoorden ze drie vragen: Waar loop je vast? Wat wil je bereiken en wat heb je daarbij nodig? Waarna ze direct aan de slag gaan om hun situatie veranderen.
  • De aanpak zorgt ervoor dat veel jongeren hun leven een andere wending hebben gegeven. Ruim 80 % is na ruim een jaar capabel om zelfstandig verder te gaan.

 

Noord Veluws initiatief
De stichting begon als een initiatief van inwoners van gemeente Nunspeet met een hart voor jongeren die tussen wal en schip dreigden te raken. De Noord Veluwse gemeenten tilden dit initiatief naar een hoger plan. Bij de aanbieding van de handleiding aan vertegenwoordigers van BZK, VenJ, VNG en vele anderen waardeerde wethouder Willem Krooneman (Elburg): 'Het is een mooi concept, en het werkt!'


Mix van jongeren

Er is geen sprake van een specifieke doelgroep maar van een mix van jongeren. Zo kunnen er in een huis jongeren wonen met schulden en sociale problemen, maar ook jongeren die net in Nederland zijn aangekomen. 'Met Kansrijk Wonen hebben we de juiste ingrediënten voor een kansrijk traject', aldus Lambert Jongetjes, coördinator van de stichting.

 


 

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !