Beweegtuin brengt mensen bij elkaar in de gemeente Hellendoorn

Gemeente(n):Gemeente Hellendoorn (15.001 - 50.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2016
Onderwerpen:Gezondheidsbeleid, Omgevingswet, Ouderenbeleid
Type(s):Persbericht / Nieuwsbericht

 

Bij de ontwikkeling van een park in een aandachtswijk in Nijverdal wilde de gemeente Hellendoorn inwoners de kans geven om mee te denken. Daar kwam een hele reeks aan ideeën uit voort. Eén van die ideeën was het realiseren van een beweegtuin met fitnesstoestellen. Dit idee kon met GIDS-middelen gerealiseerd worden. Voordat de gemeente akkoord ging, is uitgebreid onderzocht hoe ervoor gezorgd kon worden dat de toestellen ook daadwerkelijk gebruikt zouden worden. Daarom werd er een samenwerking gezocht met een fysiotherapiepraktijk en de wijkvereniging.

 

In 2016 is de beweegtuin geplaatst. In deze beweegtuin wordt wekelijks begeleiding gegeven door een fysiotherapie stagiair. De dagbesteding voor ouderen is hierbij betrokken en zorgt voor vervoer naar de beweegtuin. Daarnaast sluiten ouderen uit de wijk aan en soms ook ouderen die door de fysiotherapeut zijn doorgestuurd. Voor en na het beweeguurtje is er ruimte om elkaar te ontmoeten en een kopje koffie te drinken in het naastgelegen wijkgebouw.

Het gebruik van de beweegtuin gaat verder dan samen sporten. Mensen ontmoeten elkaar. Begeleiders van de dagbesteding merken dat veel ouderen zijn opgevrolijkt en zich beter voelen door de uitstapjes naar de beweegtuin. De komende tijd zal worden onderzocht waaruit dat precies blijkt en of de mensen zichzelf ook gezonder voelen. Ook is er een betere samenwerkingsstructuur ontstaan tussen zorgproffesionals en welzijn in de wijk. 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !