Berichtenverkeer iWmo heeft alleen maar voordelen

Gemeente(n):Gemeente Pekela (< 15.000 inwoners), Gemeente Veendam (15.001 - 50.000 inwoners)
Jaar van uitgave:2017
Onderwerpen:ISD - Informatievoorziening Sociaal Domein
Type(s):Overig type, Website
Waardering:waardering (1 waardering)

 

Gemeenten Veendam en Pekela voerden in 2016 het iWmo-berichtenverkeer in. Inmiddels wordt volop geautomatiseerd gegevens uitgewisseld tussen de gemeenten en hun Wmo-aanbieders en plukken Veendam en Pekela de vruchten van het berichtenverkeer. Dagelijks worden de berichten automatisch verwerkt. Het berichtenverkeer levert informatie en inzicht op en er is tijd over voor andere zaken. 

Beschrijving

Olaf Lücker en Carla Visser voerden het iWmo-berichtenverkeer in bij de gemeenten Veendam en Pekela. Zij stelden hiervoor een stappenplan op. Programma i-Sociaal Domein besprak met Olaf Lücker en Carla Visser de stappen van het implementatieproces en de voordelen die het werken met het berichtenverkeer biedt.

 

Enkele stappen zijn:

  • Het geautomatiseerd berichtenverkeer heeft alleen maar voordelen. De informatiepositie is verbeterd en hierdoor is er minder handmatig werk bij het
    afhandelen van de elektronische facturen die binnenkomen van de aanbieders.
  • Inventariseren contractafspraken: Het invoeren van het berichtenverkeer begint met het inventariseren van de huidige contractafspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders.
  • Samen invoeren: Gemeenten dienen het berichtenverkeer samen met de aanbieders in te voeren, niet eenzijdig op te leggen.
  • Geautomatiseerd factureren: twaalf Groningse gemeenten organiseren de inkoop en administratie van Wmo-zorg gezamenlijk. Zij hebben besloten hiervoor het iWmo-berichtenverkeer in te zetten. 
  • Om het berichtenverkeer in te voeren, moeten de gegevens in het systeem van de zorgaanbieder overeenkomen met de gegevens van de gemeente.
  • Gefaseerd aanbieders aansluiten : in Veendam en Pekela zijn zo'n 40 aanbieders gecontracteerd voor de Wmo. Niet alle aanbieders waren al klaar voor het berichtenverkeer. Daarom is begonnen met een paar aanbieders aan te sluiten.
  • In Veendam en Pekela is de softwareleverancier van de gemeenten betrokken geweest bij de implementatie. Samen met de applicatiebeheerders dacht de leverancier mee over wat technisch kan en wat handig is.
  • Het invoeren van geautomatiseerd berichtenverkeer vraagt een investering in tijd en in mensen. 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !