Transformatie zorgvastgoed: tien praktijkvoorbeelden

Organisatie:Platform31
Jaar van uitgave:2015
Onderwerpen:Leegstand en herbestemming, Wonen, begeleiding en zorg
Type(s):Onderzoek

 

Als gevolg van het scheiden van wonen en zorg is voor de leegkomende verzorgingshuizen een nieuwe vastgoedstrategie nodig. In de studie Transformatie zorgvastgoed heeft Platform31 een kwalitatieve verdieping gemaakt op tien praktijkvoorbeelden waar het voormalige zorgvastgoed getransformeerd is naar een woonfunctie. De tien uitgewerkte praktijkvoorbeelden geven een indruk op welke wijze het herbestemmen van zorg naar wonen in de periode 2009-2015 vorm heeft gekregen. De praktijkvoorbeelden zijn gekozen vanuit verschillende eigendom- of ontwikkelsituaties.

 

Vier praktijkvoorbeelden zijn geselecteerd uit het experiment All-inclusive pension. Dit experiment richt zich op de vraag of woningcorporaties en zorgondernemers in staat zijn een nieuw marktproduct te ontwikkelen voor ouderen met een laag inkomen in het voormalige verzorgingshuis.  In aanvulling hierop zijn zes transformatieprojecten geselecteerd waarbij de herbestemming leidt tot een nieuwe functie, een nieuwe doelgroep en uitgevoerd door 'nieuwe' ontwikkelende partijen.

 

De conclusie is dat transformatie naar wonen loont. Ondernemerschap, creativiteit en goede communicatie met de buurt en de gemeente zijn van groot belang bij het herbestemmen naar wonen.

 

 

Reacties

Hoe waardeert u dit praktijkvoorbeeld?

 

Reageer als eerste !